Στα αζήτητα 120 τόνοι αγελαδινού γάλακτος


Την απόφαση να μην παραλαμβάνει πλέον την παραγωγή δεκάδων αγελαδοτρόφων από διάφορες περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας έλαβε η γνωστή βιομηχανία γάλακτος ΦΑΓΕ, δίνοντας τη «χαριστική» βολή στους παραγωγούς, οι οποίοι βλέπουν τις τιμές για το προϊόν να «κατρακυλούν» τις τελευταίες ημέρες.

Η απόφαση ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά με μια λιτή επιστολή, η οποία ενημέρωνε τους αγελαδοτρόφους ότι τους δίνει προθεσμία δύο μηνών για να διαθέσουν 120 τόνους γάλακτος ημερησίως.

Οι αγελαδοτρόφοι αποδίδουν τη στάση των γαλακτοβιομηχανιών στις ανεξέλεγκτες εισαγωγές γάλακτος σε συμπύκνωμα που γίνονται στη χώρα μας. Συμπύκνωμα, συνήθως αγνώστου προελεύσεως, το οποίο χρησιμοποιείται στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων που εμφανίζονται ως ελληνικά και φτάνουν στον καταναλωτή σε πολύ υψηλές τιμές.

Όπως καταγγέλλουν οι αγελαδοτρόφοι οι τιμές έχουν φτάσει μόλις στα 42 λεπτά ανά λίτρο, δηλαδή 13 λεπτά φθηνότερο από τη μέση τιμή που επικρατούσε στην έναρξη της φετινής χρονιάς. Την ίδια ώρα παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλές τιμές και οι ζωοτροφές προκαλώντας διαρκή «αιμορραγία» στο εισόδημα των κτηνοτρόφων.