Αύξηση, σπατάλη ενέργειας από τα βιοκαύσιμα

Ενήμερη για τα νεώτερα στοιχεία. Δεν είναι τόσο φιλικά προς το περιβάλλον, ούτε συμφέροντα από ενεργειακής άποψης τα βιοκαύσιμα, τουλάχιστον όσο φαινόταν αρχικά πως είναι. Την διαπίστωση αυτή κάνει και ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σταύρος Δήμας, απαντώντας για το συγκεκριμένο θέμα σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σταύρου Αρναουτάκη.

«Οι επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον, όσο και στις τιμές των τροφίμων που δείχνουν τις επιπτώσεις των βιοκαυσίμων στο περιβάλλον, είναι διαφορετικές από τις αρχικές εκτιμήσεις και στις τιμές των τροφίμων, έτσι η Ευρωπαϊκή ένωση θα θεσπίσει κριτήρια περιβαλλοντικής και κοινωνική αειφορίας» αναφέρει ο κύριος Δήμας.

Η Επιτροπή είχε προηγουμένως θέσει στόχο να αυξηθεί η χρήση των βιοκαυσίμων στο 10% της συνολικής ζήτησης για καύσιμα κίνησης έως το 2020. Ωστόσο, νεώτερες μελέτες δείχνουν ότι η χρήση βιοκαυσίμων αφενός δεν περιορίζει δραστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αφετέρου έχει ήδη εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές του καλαμποκιού, του αραβόσιτου και του φοινικέλαιου, βασικών τροφών που χρησιμοποιούνται και για την παραγωγή καυσίμων.

Απαντώντας στην ερώτηση για τον περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο των βιοκαυσίμων, ο Σταύρος Δήμας υπεραμύνεται μεν των θέσεων της Επιτροπής, παραδέχεται όμως ότι η έρευνα και η συλλογή στοιχείων σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των βιοκαυσίμων συνεχώς εξελίσσεται.

Αρκετοί οι κίνδυνοι από τα βιοκαύσιμα

Από τις έρευνες έχουν επισημανθεί κίνδυνοι όπως η απώλεια της βιοποικιλότητας, η ελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα αποθηκευμένου στο έδαφος και στη βλάστηση, οι εκπομπές υποξειδίου του αζώτου από τη γεωργία, η μετατόπιση γεωργικών δραστηριοτήτων με αποτέλεσμα αλλαγές των χρήσεων γης -κυρίως αποδάσωση- και η υποβάθμιση του εδάφους και των υδατικών πόρων.

Η Επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους αυτούς, υποστηρίζει σταθερά ότι «είναι απαραίτητο να μην είναι επιζήμια για το περιβάλλον η πολιτική της στον τομέα των βιοκαυσίμων».

Αναφορικά με τον κοινωνικό αντίκτυπο που μπορεί να υπάρξει από την πολιτική για τα βιοκαύσιμα, ο Επίτροπος αναφέρθηκε στις θετικές συνέπειες κυρίως μέσω της δημιουργίας νέων ευκαιριών, επικεντρώθηκε όμως και στις αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις που μπορούν να προκληθούν στις συνθήκες εργασίας και στο δικαίωμα γαιοκτησίας σε χώρες εκτός ΕΕ.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «από την άποψη αυτή, ο βαθμός στον οποίο η παραγωγή βιοκαυσίμων αντιπροσωπεύει ευκαιρίες ή κινδύνους εξαρτάται και από τη γεωργική και την κοινωνική πολιτική που εφαρμόζεται σε εθνικό επίπεδο». Ο Επίτροπος παραδέχτηκε ότι η διάδοση των βιοκαυσίμων μάλλον θα οδηγήσει σε μέτρια συνολική αύξηση των τιμών των βασικών ειδών διατροφής ενώ παράλληλα μπορεί να σημειωθεί σημαντική αύξηση των τιμών ορισμένων ειδών.

Και ενώ η πρόταση οδηγίας της Επιτροπής δεν ορίζει κοινωνικά κριτήρια για την παραγωγή βιοκαυσίμων, στο άρθρο 20 προβλέπεται υποχρέωση της Επιτροπής να παρακολουθεί και να υποβάλει εκθέσεις σχετικά με ορισμένα ζητήματα, όπως οι αλλαγές στις χρήσεις γης, ο αντίκτυπος της αυξημένης ζήτησης βιοκαυσίμων στην αειφόρο ανάπτυξη της Κοινότητας και των τρίτων χωρών και γενικότερα αναπτυξιακά θέματα, ενώ αν παραστεί ανάγκη, η Επιτροπή θα προτείνει διορθωτικά μέτρα.