Ψηφίστηκε ο νέος ασφαλιστικός στη Βουλή εν μέσω αντιδράσεων

Ασφαλιστική μεταρρύθμιση (;)

Τα ρολά κατέβηκαν σε όλους τους εργασιακούς χώρους του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα ανά την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα λόγω των οξέων αντιδράσεων που προκαλεί ο ψηφισθείς ασφαλιστικός νόμος της κυβέρνησης.

Τόσο η ΓΣΕΕ όσο και η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στην ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου που αυξάνει τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώνει τις συντάξεις, συμπιέζοντας τις προς τα κάτω με τη μείωση στο 20% του ποσού που αντιστοιχεί στην επικουρική σύνταξη, αλλά και με τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας για τις μητέρες εργαζόμενες και τους νεότερους ασφαλισμένους, πραγματοποίησαν μεγάλη πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας προς τη Βουλή.

Με κεντρικό σύνθημα «δεν θα περάσει, όλοι στους δρόμους, διαλύουν την κοινωνική ασφάλιση κλιμακώθηκαν και κορυφώθηκαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις με την γενική απεργία της Τετάρτης.

Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν πως οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα ξεθυμάνουν και θα «εξατμισθούν» με την κατάθεση και ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που είναι πλέον νόμος του κράτους. Αυτή τη λογική εξυπηρετούσαν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή που απείλησε με επιστράτευση τους απεργούς στη ΔΕΗ καθώς και το προσωπικό καθαριότητας των ΟΤΑ, σε περίπτωση που «ξεπεράσουν τα κοινωνικών ανεκτά όρια του σεβασμού προς το κοινωνικό σύνολο». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Δημάρχου Αθηναίων και προέδρου της ΚΕΔΚΕ Νικήτα Κακλαμάνη που προειδοποίησε τους απεργούς να μην στραφούν κατά του δημόσιου αγαθού της υγείας των πολιτών. «Όποιος θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζόμενων στην καθαριότητα στο Δήμο Αθηναίων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, θα βρει απέναντί του τους νόμους και τη Δικαιοσύνη» τόνισε μετ’ επιτάσεως ο κύριος Κακλαμάνης.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού

Την περασμένη εβδομάδα στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο κύριος Καραμανλής όταν κλήθηκε να σολιάσεις τις εκτεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο δήλωσε σιβυλλικά και αόριστα, όπως το συνηθίζει άλλωστε, πως ¨καθένας κρίνεται από τις επιλογές του, πολύ περισσότερο σε μεγάλα ζητήματα, όπως είναι το ασφαλιστικό, που αφορούν στο μέλλον του τόπου, των νέων ανθρώπων και της ελληνικής κοινωνίας».

Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, πώς αντιλαμβάνεται τις ευθύνες της κυβέρνησης και του ίδιου για τις προτάσεις που έθεσε εκ των άνω για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θίγει διευρυμένες ομάδες του πληθυσμού, κυρίως τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, και δεν έδωσε σαφείς διευκρινήσεις για τη στόχευση και τον σκοπό προς τον οποίο κινείται και τον οποίο εξυπηρετεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προτείνει η ΝΔ.

Άλλωστε, απέφυγε να σχολιάσει εάν τα μηνύματα που λαμβάνει από τις αντιδράσεις της κοινωνίας θα τον ωθήσουν σε διορθωτικές αλλαγές στο νόμο ή αν τα θεωρεί συνδικαλιστικά και συντεχνιακά τερτίπια.

Στελέχη της κυβέρνησης, ωστόσο, εξακολουθούν να υποστηρίζουν και να πιστεύουν πως οι απεργίες, κυρίως εκείνες στη ΔΕΗ και στην καθαριότητα, θα στρέψουν την κοινωνία εναντίων των συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζόμενων στο πλαίσιο της διαδικασίας του κοινωνικού αυτοματισμού, «καθώς εξαντλούνται τα περιθώρια της υπομονής της» όπως θέλουν να πιστεύουν.