ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΚΤΟΣ ΝΑΤΟ

Τα κεφάλια μέσα λοιπόν;!

Το ισχυρό βέτο του κ. Κ. Καραμανλή ο οποίος είχε την υποστήριξη των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, έδωσε προσωρινή αναβολή στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η ελληνική πλευρά παρουσιάστηκε ακλόνητη, αδιαπραγμάτευτη και πέτυχε τον στόχο της, που ήταν η μη ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, εφόσον υπάρχει σε εκκρεμότητα το θέμα της ονομασίας του κρατιδίου. Παράλληλα δεν ευοδώθηκαν οι προσπάθειες του Μπους για ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ. Αντίθετα πήραν θέση στην Ατλαντική Συμμαχία, η Κροατία και η Αλβανία.

Προκλητικός και πάλι ο Μπους, ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του κρατιδίου με το όνομα "Μακεδονία". Στο δείπνο όμως των επικεφαλής μελών κρατών του ΝΑΤΟ, το βράδυ της 2/3/08, ο Κώστας Καραμανλής ήταν σαφέστατος. Έθεσε βέτο όπως είχε προαναγγείλει η ελληνική πλευρά και όπως είχε δικαίωμα να το πράξει.

Θερμότατη ήταν η συμπαράσταση του Προέδρου της Γαλλίας κ. Σαρκοζί, ο οποίος δεν παρέλειψε να μνημονεύσει και τις ελληνικές του ρίζες. Θετική για την Ελλάδα ήταν και η θέση της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Οι Σκοπιανοί αποχώρησαν από το Βουκουρέστι πριν από την διατύπωση του τελικού κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Οι Σκοπιανοί είχαν την υποστήριξη της Τουρκίας, της Σλοβενίας, της Λιθουανίας, της Τσεχίας. Όμως έφυγαν άρον-άρον από το Βουκουρέστι προβληματισμένοι και απογοητευμένοι, αφού θεώρησαν ότι η υποστήριξη του Μπους ήταν αρκετή για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα δεν βιάζεται και δεν πρέπει να βιάζεται για επίλυση του προβλήματος της ονομασίας του κρατιδίου. Ο χρόνος κυλά επ'ωφελεία των ελληνικών θέσεων. Σημειώνουμε ότι ως τώρα έγιναν διαχρονικά αλλεπάλληλα λάθη στο χειρισμό του θέματος από την ελληνική διπλωματία. Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση και σύμφωνα με τις ελληνικές θέσεις θα πρέπει :

α. Να υπάρχει γεωγραφικός προσδιορισμός στην διατύπωση της ονομασίας.
β. Να υπάρχει μία και μοναδική ονομασία για όλες τις χρήσεις.
γ. Να υπάρχει η "σφραγίδα" από τον ΟΗΕ για την μία και μοναδική χρήση της ονομασίας του κρατιδίου.

Η ΠΓΔΜ στη διάρκεια της πολύχρονης διένεξης υπήρξε προκλητική και ανιστόρητη στην συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες πριν την Σύνοδο της Κορυφής στο Βουκουρέστι, έχασε προφανώς την ψυχραιμία της. Σημειώθηκαν περιστατικά που δεν συνάδουν με τον τρόπο λειτουργίας ενός ευνοούμενου κράτους. Η Κυβέρνηση των Σκοπίων θεώρησε ότι δεν μπορεί να ελέγξει συμπεριφορές, όπως την ανάρτηση αφισών που παρουσιάζουν τον αγκυλωτό σταυρό στη θέση της ελληνικής σημαίας, διαδηλώσεις με προσβλητικά συνθήματα εναντίον της Ελλάδας, την έκδοση του περιοδικού που παρουσιάζει σε κολάζ τον Έλληνα Πρωθυπουργό με ναζιστική στολή. Τριτοκοσμική υπήρξε η εικόνα διαδηλωτών το βράδυ της 2/04/08 στα Σκόπια, όταν κατά την διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ διαδηλωτές κρατούσαν αναμμένα κεριά και σημαίες με τον ήλιο της Βεργίνας. Αξίζει να θυμίσουμε ότι σε χάρτες παρουσιάζεται η Μακεδονία ενιαία ως την Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική, αλλά και την εκτύπωση νομισμάτων με τον Λευκό Πύργο.

Παράλληλα ανακοινώθηκε μποϊκοτάζ των ελληνικών προϊόντων στην ΠΓΔΜ. Είναι γνωστό ότι στην ΠΓΔΜ δραστηριοποιούνται εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις που προσφέρουν στο κρατίδιο πλέον των 20 χιλ. θέσεων εργασίας.

Οι Σκοπιανοί δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν ότι είναι αναγκαιότητα για αυτούς οι καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Στο προσεχές μέλλον θα έχουν τεράστιο πρόβλημα, τόσο με τους Αλβανούς του Κοσσόβου, όσο και με την αλβανική μειονότητα στην ΠΓΔΜ.

Είναι βέβαιο ότι -ήδη εκδηλώνεται- θα υπάρξει ανακίνηση θέματος και διεκδικήσεων από την Βουλγαρία. Συνεπώς είναι επιτακτική και άμεση η ανάγκη των καλών σχέσεων του κρατιδίου με την Ελλάδα. Είναι φανερό ότι ο φανατισμός που έχει καλλιεργηθεί δεν τους επιτρέπει να λειτουργήσουν με βάση τα συμφέροντά τους. Η ύπαρξη του κρατιδίου των Σκοπίων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Ελλάδα.

Τέλος θα πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα την επίσκεψη και την εκδήλωση συμπαράστασης του Γιώργου Παπανδρέου προς τον Πρωθυπουργό μια ημέρα πριν το ταξίδι του τελευταίου στο Βουκουρέστι. Η κίνηση του κ. Παπανδρέου είναι μεγίστης πολιτικής αξίας και έχει τεράστιο αντίκτυπο στον Ελληνικό Λαό.

* Τα Σκόπια διέψευσαν τις πληροφορίες ότι η αντιπροσωπεία τους αποχώρησε από το Βουκουρέστι πριν από την διατύπωση του τελικού κειμένου της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.