ΒΟΛΟΣ: "Περιβαλλοντικός βραχνάς" η αέρια ρύπανση

Κινητοποίηση, με πιθανότερη ημερομηνία τη Δευτέρα 7 Απριλίου, για την προώθηση του διεκδικητικού πλαισίου στην κατεύθυνση λήψης άμεσων μέτρων για την επίλυση του προβλήματος της αέριας ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί, στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας. Στην τοποθέτησή του ο Νομάρχης Μαγνησίας χαρακτήρισε την αέρια ρύπανση "περιβαλλοντικό βραχνά" για το πολεοδομικό συγκρότημα και τόνισε ότι "η Νομαρχιακή Αρχή ασχολείται με πυρετώδεις ρυθμούς για την επίλυση του προβλήματος έχοντας λάβει όλες τις πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση".

Ο κ. Παπατόλιας, αφού παρουσίασε τις ενέργειες της Νομαρχίας για τους ελέγχους στις βιομηχανίες, την έγκριση του Επιχειρησιακού Σχεδίου από το ΥΠΕΧΩΔΕ, τα δίκτυα μέτρησης των αέριων ρύπων, το λιμάνι, το κυκλοφοριακό και τη σύνταξη μελετών, άσκησε δριμεία κριτική στο ΥΠΕΧΩΔΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "ήρθε η ώρα να ασκήσει τις αρμοδιότητές της η κεντρική διοίκηση ".

Με πρόταση του Δημάρχου Βόλου Αλ. Βούλγαρη θα συγκροτηθεί Συντονιστικό Όργανο, το οποίο θα είναι αρμόδιο για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων που θα εφαρμοστούν.

Ο υφυπουργός εσωτερικών Θανάσης Νάκος δεσμεύτηκε να ασκήσει πίεση στο ΥΠΕΧΩΔΕ για την έγκριση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων της Χαλυβουργίας και της ΑΓΕΤ, του Επιχειρησιακού Σχεδίου και της ένταξης στο ΕΣΠΑ του μέρους των οχλουσών δραστηριοτήτων στο λιμάνι του Βόλου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της μελετητικής ομάδας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία εκπονεί τη μελέτη για τον προσδιορισμό των πηγών της αέριας ρύπανσης, το κυκλοφοριακό αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα του προβλήματος, ενώ σημαντική είναι η συμβολή των κεντρικών θερμάνσεων και των βιομηχανιών.

Ο κ. Νικολάου, διευκρίνισε πως "σύντομα ολοκληρώνεται η α' φάση, στην οποία θα αναλυθεί το πρόβλημα".