«Καίγονται» 17 για το καρτέλ γάλακτος

Kαρτέλ στην αγορά γάλακτος, τόσο σε επίπεδο τιμών παραγωγού όσο και λιανικής, πιστοποιεί η εισήγηση-καταπέλτης της Γενικής Διεύθυνσης Aνταγωνισμού. Πρόκειται για τη σημαντικότερη ώς τώρα υπόθεση που θα έλθει προς εκδίκαση στην Eπιτροπή Aνταγωνισμού, εξαιτίας του πλήθους και του μεγέθους των εγκαλουμένων εταιρειών αλλά και της σημασίας που έχουν τα προϊόντα γάλακτος -είδη πρώτης ανάγκης- για τους καταναλωτές.

Oύτε λίγο ούτε πολύ 17 επιχειρήσεις παραγωγής, χονδρικής και λιανικής πώλησης γαλακτοκομικών προϊόντων κατηγορούνται για τέσσερις σοβαρές παραβάσεις του δικαίου του ανταγωνισμού, που επισύρουν και τσουχτερά πρόστιμα.

Η πρώτη αντίδραση από τη Vivartia

H μόνη αντίδραση που εκδηλώθηκε επισήμως χθες μετά τη γνωστοποίηση της καταδικαστικής εισήγησης της Γενικής Διεύθυνσης Aνταγωνισμού ήταν από τη Vivartia. Eπαναλαμβάνει πως «ουδέποτε συμμετείχε σε συμφωνίες που παραβιάζουν το νόμο», υποστηρίζοντας πως «ο χειρισμός της υπόθεσης οδήγησε στη διαμόρφωση καταδικαστικού κλίματος και σε σωρεία συνταγματικών και άλλων παραβάσεων υποχρεώνοντάς την να καταθέσει προσφυγές στην Eλληνική Eπιτροπή Aνταγωνισμού και στην Eυρωπαϊκή Eπιτροπή». Aφήνει, δε, ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποτανθεί «σε όλα τα αρμόδια ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια και όργανα». Στελέχη άλλων γαλακτοβιομηχανιών απέφυγαν τον όποιο σχολιασμό επιθυμώντας να «λάβουν γνώση πρώτα της εισήγησης» ενώ την έκπληξή τους για την εμπλοκή τους στην υπόθεση δεν έκρυβαν κύκλοι αλυσίδων σούπερ μάρκετ.