Το management στους Γερμανούς, τα κέρδη στη MIG

Το παρασκήνιο της πώλησης του ποσοστού της Marfin στον ΟΤΕ στη Deutche Telekom
Το αστρονομικό ποσό των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ θα εισπράξει η Marfin Investement Group μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις δυο μηνών από την πώληση του 19,9% των μετοχών του ΟΤΕ που είχε περιέλθει στην κατοχή της μέσα από τις διαδοχικές εξαγορές μετοχών του εθνικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού μέσα στο 2007. Το εν λόγω χρηματοοικονομικό σχήμα επεδίωξε να αποκτήσει λόγο και στο management της εταιρίας, χωρίς όμως να της επιτραπεί κάτι τέτοιο. Έτσι πριν από λίγες ημέρες προχώρησε σε μια αιφνιδιαστική κίνηση και πούλησε το μερίδιο της στην γερμανική κρατική εταιρία τηλεπικοινωνιών Deutche Telekom. Εκτός από τα κεφαλαιακά κέρδη των 225 εκατ. ευρώ που θα καταγράψει από την αγοραπωλησία, η ΜΙG θα βρεθεί με ρευστό που σε μια περίοδο πιστωτικής κρίσης με τα χρηματιστήρια και τις αποτιμήσεις να καταρρέουν της δίνει ισχυρό πλεονέκτημα ώστε να προχωρήσει σε σειρά συμφωνιών με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για αυτήν.

Η ΜΙG από την αύξηση κεφαλαίου των 5,19 δισ. ευρώ, αν εξαιρεθεί πλέον η επένδυση στον ΟΤΕ (είχε ανέλθει περίπου σε 2,3 δισ. ευρώ), έχει αξιοποιήσει για εξαγορές περίπου 4,2 δισ. ευρώ (Vivartia, Αttica Συμμετοχών, Βlue Star, την εταιρεία εμπορικών κέντρων στη Σερβία και τις ξενοδοχειακές μονάδες στις δαλματικές ακτές). Πάντως λόγω της χρηματιστηριακής κρίσης από την ΜΙG δηλώνουν ότι δεν βιάζονται να προχωρήσουν άμεσα σε επιθετικές κινήσεις και πως θα περιμένουν την εκτόνωση των αναταράξεων στις διεθνείς αγορές για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Γιατί έγινε η εξαγορά

Το παρασκήνιο της αγοραπωλησίας ξεκίνησε πριν από δυο μήνες, όταν τελέχη του υπουργείου ήρθαν σε επαφή με στελέχη του γερμανικού κρατικού κολοσσού. Η MIG είχε αποκτήσει τις μετοχές του ΟΤΕ στην τιμή των 2,37 ευρώ ανά τεμάχιο και τις πούλησε όταν η τιμή είχε πέσει στα 19,14 ευρώ.

Στόχος των Γερμανών είναι να αποκτήσουν ένα επιπλέον ποσοστό της τάξης του 13% ώστε φτάνοντας στο 33% να αναλάβουν, έπειτα από σχετική συμφωνία με την κυβέρνηση το management του οργανισμού, ο οποίος εν τω μεταξύ θα έχει απορροφήσει την Cosmote. Το κράτος εκτιμάται πως θα εισπράξει περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ θα εμφανίζεται συνεπής με τις αρχικές της εξαγγελίες για ευρωπαίο στρατηγικό επενδυτή.

Η αξιωματική αντιπολίτευση από την πλευρά της καταγγέλλει «τις μεθοδεύσεις του υπουργείου Οικονομικών, που ρίχνουν το ποσοστό του κράτους στον νευραλγικής σημασίας κρατικό οργανισμό σε ποσοστό κάτω του 28%. Καλούμε την κυβέρνηση να δηλώσει ότι το ελληνικό δημόσιο θα συνεχίζει να ελέγχει τη διοίκηση της εταιρίας».